Τα χρώματα του κάβουρα είναι ίδια με της άμμου
Ο πρώτος άνθρωπος που ασχολήθηκε με την παραλλαγή και απόκρυψη ήταν ένα Αμερικανός καλλιτέχνης ο Ηanderson Τhayer ( 1849 – 1921) ο οποίος περνούσε τον ελεύθερο χρόνο του μελετώντας αυτό που ονόμαζε «προστατευτικό χρωματισμό στη φύση».
Ο Τhayer πίστευε πως τα χρώματα και τα σχέδια στα δέρματα των ζώων, όπως οι ρίγες της ζέβρας και οι βούλες της λεοπάρδαλης, δεν είναι διακοσμητικά αλλά ένα εφόδιο της μητέρας φύσης για να τα προστατεύει από τους εχθρούς της.
Το 1898 ο Τhayer μαζί με έναν άλλο καλλιτέχνη ένα μοντέλο καμουφλάζ για την προστασία των πλοίων στον Ισπανο-Αμερικανικό πόλεμο, αλλά ο πόλεμος τελείωσε πριν προλάβουν να χρησιμοποιήσουν την κάλυψη αυτή.
Η ιδέα όμως είχε κατατεθεί κι έτσι στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο 1914 πολλές χώρες έσπευσαν να χρησιμοποιήσουν το καμουφλάζ στη γη, τον αέρα και τη θάλασσα.
Οι Γάλλοι ήταν οι πρώτοι που καθιέρωσαν επίσημα μονάδα καμουφλάζ το 1915 και ακολούθησαν οι Άγγλοι, οι Ιταλοί, οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί. Από τότε το καμουφλάζ μιας και βρισκόταν τόσο συχνά στο προσκήνιο δεν θα μπορούσε να περάσει και στο χώρο της τέχνης.
Η πρώτη στρατιωτική στολή παραλλαγής έγινε από τον Γάλλο Louis Guingot
Λένε πως το καλλιτεχνικό κίνημα Βορτισισμός που είχε τις ρίζες του στον Κυβισμό επηρεάστηκε από τα σχέδια της παραλλαγής.
Η ο Charles Burchfield
Ο Andy Warhol έκανε τον «καμουφλαρισμένο Μυστικό Δείπνο»
Το βαθμό τον οποίο τα καλλιτεχνικά κινήματα του κυβισμού και του βορτισισμού επηρέασαν το σχέδιο του καμουφλάζ αποτελεί θέμα συζήτησης. Πάντως φαίνεται να υπάρχει μεγάλη αλληλεπίδραση μεταξύ τους.
Εδώ ο Aaron Larney αναβαθμίζει το κέντρο του Saint Martin στο Λονδίνο δημιουργώντας το «αστικό γκράφιτι παραλλαγής»
Λεμονάκι μυρωδάτο. Είπαμε, η μητέρα φύση μας έχει εφοδιάσει με τη δυνατότητα να προσαρμοζόμαστε στο περιβάλλον.
Όμοια κι εδώ, ρούχα στα χρώματα του δρόμου.
Ύφασμα όπως οι στολές του Αμερικάνικου στρατού
Όπως η Γερμανική Βuntfarbenmuster το 1918
Ένα από τα πιο πρόσφατα, με πίξελ
Γόβες παραλλαγής (για τις πολύ μάχιμες).
Και στην μόδα η παραλλαγή.
Επίσης χαίρομαι Αγάπη. ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Πολύ όμορφο και διαφορετικό blog. Χαίρομαι για την @γνωριμία.