Η κουζίνα είναι ο μοναδικός χώρος στο σπίτι που πρώτα θα ενδιαφερθούμε για την πρακτικότητα και τη λειτουργικότητα και μετά για τη διακόσμηση.
Είναι το μέρος που χρησιμοποιείται περισσότερο και σηκώνει τις ανάγκες και τις «ιδιοτροπίες» του καθένα στην οικογένεια και πολλές φορές όχι μόνο, ανάλογα με το πόσο «επιθετικοί» είναι οι φίλοι σας προς αυτό το χώρο και ότι περιέχει βέβαια αυτός.
Παράλληλα όμως, πέρα από τη συχνή του χρήση, μέσα στην κουζίνα περνάμε αρκετές ώρες της ημέρας, επομένως πέρα από την πρακτικότητα που θα πρέπει να κυριαρχεί, απαραίτητο είναι να παντρευτεί και το προσεγμένο γούστο.
Αρχικά θα προσανατολιστείτε στα έπιπλα. Ξύλο, βακελίτης και MDF είναι τα υλικά που κυριαρχούνε. Η ποικιλία στα χρώματα για κάθε υλικό είναι μεγάλη κι αυτή η παράμετρος είναι το τελευταίο που θα σας κατευθύνει στο υλικό που θα επιλέξετε. Πρωτεύον παράγοντας για την επιλογή είναι η υφή, μερικές φορές το ύφος, η ανθεκτικότητα και βεβαίως, η τιμή.
Η μόδα του μαύρου, άσπρου, γκρι υπάρχει και στις κουζίνες, αλλά οι προτιμήσεις δεν μένουν εκεί καθώς στις κορυφαίες θέσεις επιλογών βρίσκονται και έντονα χρώματα, όπως το κόκκινο, που είναι πολύ στη μόδα, αλλά και το μωβ όπως και το πράσινο. Αν πάντως δεν σας αρέσει κάτι το πιο μοντέρνο και θέλετε να κινηθείτε σε πιο λιτό και συντηρητικό ύφος κοιτάξτε να υπάρχουν έντονες αντιθέσεις. Κάποια ντουλάπια, ή κάποια τμήματα να σπάνε τη μονοτονία. Αυτές, οι έντονες αντιθέσεις είναι κάτι που ισχύει για όλους τους χώρους. Προσοχή όμως στην αρμονία μεταξύ των χρωμάτων, αν και σήμερα παντρεύουν τα πάντα μεταξύ τους. Και βέβαια όχι πολλά χρώματα, δηλαδή όχι άλλο χρώμα η κουζίνα, άλλο το τραπέζι, άλλο, το φωτιστικό, άλλο η κουρτίνα, άλλο το χαλί, άλλο ο τοίχος. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει ένας χώρος ευπρόσδεκτος.
Ο φωτισμός θα πρέπει να είναι διάχυτος και δυνατός, να μην παραγίνει με το δυνατός, γιατί μπορεί να βοηθάει αυτόν που θα εργάζεται εκεί μέσα, αλλά θα κουράζει τους άλλους. Το καλύτερο είναι για να απολαμβάνουν όλοι τον φωτισμό, να υπάρχουνε κάτω από τα ράφια που θα τοποθετηθούν πάνω από τον μπάγκο, σποτάκια, ή ακόμη καλύτερα βέργες φθορισμού. Έτσι θα φωτίζονται μόνο τα χέρια του/της μάγειρα χωρίς να τον/την χτυπάει στα μάτια και χωρίς να ενοχλούνται οι άλλοι.
Για τον φωτισμό του υπόλοιπου χώρου καλό είναι ένα κρεμαστό φωτιστικό πάνω από το τραπέζι, αν υπάρχει τραπέζι στην κουζίνα, και κατά προτίμηση από γυαλί Μουράνο, πάντως όχι από ύφασμα ή άλλο υλικό που δεν θα επιτρέπει το φως να διαχέεται.
Αν υπάρχει τοίχος ακάλυπτος από ράφια καλά θα είναι να κάνετε μια κατασκευή με γυψοσανίδα και με λίγα ραφάκια που θα τοποθετήσετε διακοσμητικά είδη για να σπάει ο αυστηρός ρόλος του χώρου αυτού.
Μη σκεπάζεται τις πόρτες και τα παράθυρα με χοντρά υφάσματα, η κουζίνα είναι ένας χώρος που χρειάζεται φως, εκτός κι αν στο παράθυρο, που συνήθως υπάρχει πάνω από τους νεροχύτες, βάλετε ρολοκουρτινά , ή πακέτο όπου έχουν μηχανισμό και όταν εργάζεστε μπορείτε να το ανεβάσετε.