Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλο ή μικρό, όμορφο ή άσχημο, νέο ή παλιό, είναι το μπάνιο σας. Ο νιπτήρας, όσο ακριβός και καλοσχεδιασμένος κι αν είναι ελλοχεύει κίνδυνους μόλυνσης. Διαβάστε το άρθρο που βρήκαμε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
Τοξικούς μύκητες, ανθεκτικούς στα περισσότερα ειδικά φάρμακα, περιέχουν οι νιπτήρες στο μπάνιο – και αν δεν προσέξει κανείς, μπορεί να τον μολύνουν προκαλώντας του σοβαρά προβλήματα, προειδοποιούν αμερικανοί ερευνητές.
Αναλύοντας δείγματα από 500 νιπτήρες που προέρχονταν από 131 κτίρια – επιχειρήσεων, σπιτιών, πανεπιστημιακών κοιτώνων και δημοσίων χώρων – στην Πενσυλβάνια, το Μέριλαντ, τη Βιρτζίνια, τη Βόρειο Καρολίνα, τη Νότιο Καρολίνα, τη Τζώρτζια, τη Φλόριντα και την Καλιφόρνια, διαπίστωσαν ότι σχεδόν τα δύο τρίτα ήταν μολυσμένα με μύκητες της οικογένειας Fusarium.
Οι μύκητες αυτοί είναι περισσότερο γνωστοί ως αιτία νοσήσεως των ζώων, αλλά μερικά στελέχη τους μπορεί να προκαλέσουν δυνητικά επικίνδυνες ή ακόμα και θανατηφόρες λοιμώξεις στους ανθρώπους.
Την περίοδο 2005-2006, λ.χ., είχε ξεσπάσει επιδημία κερατίτιδας (φλεγμονή στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού) σε χρήστες φακών επαφής στις ΗΠΑ, η οποία διαπιστώθηκε ότι οφειλόταν στον μύκητα Fusarium.
Οι λοιμώξεις από αυτόν τον μύκητα αντιμετωπίζονται δύσκολα, επειδή είναι ανθεκτικός σε πολλά από τα υπάρχοντα αντιμυκητιακά φάρμακα, τονίζουν οι επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια (Penn State) που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη.
Όπως γράφουν στο τεύχος Δεκεμβρίου της «Επιθεώρησης Κλινικής Μικροβιολογίας» (JCM), στο 66% των νιπτήρων που εξέτασαν και στο 82% των κτιρίων εντόπισαν τουλάχιστον ένα δείγμα από τον μύκητα Fusarium – σε μερικά υπήρχαν πολλαπλά.
Το περίπου 70% των μυκήτων που απομονώθηκαν ήταν από είδη που συχνά σχετίζονται με λοιμώξεις των ανθρώπων.
Οι μύκητες Fusarium τυπικά μπαίνουν στο σώμα μέσω πληγής ή τραύματος, μέσω καθετήρων και ενδοφλέβιων συσκευών ή με την εισαγωγή ενός βιοφίλμ στο μάτι.
Τα σιφόνια και οι υδραυλικές εγκαταστάσεις είναι καλυμμένες με τέτοιο βιοφίλμ, δηλαδή με ένα στρώμα ζώντων μικροοργανισμών. Αν αγγίξει κανείς αυτό το στρώμα και μετά τρίψει λ.χ. το μάτι του, μπορεί να μολυνθεί (γι΄αυτό και πρέπει να σαπουνίζουμε καλά τα χέρια μας κάθε φορά που αγγίζουμε οποιαδήποτε επιφάνεια στο μπάνιο).
«Με τους περισσότερους νιπτήρες να περιέχουν τον μύκητα Fusarium, είναι σαφές πως οι κάτοικοι των κτιρίων που εξετάσαμε αλλά και πολλών άλλων εκτίθενται συχνά σε αυτόν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντίλαν Σορτ, από το Κολέγιο Αγροτικών Επιστημών του Penn State.
«Τα ευρήματά μας ενισχύουν την θεωρία ότι τα βιοφίλμ των υδραυλικών εγκαταστάσεων χρησιμεύουν ως δεξαμενή γι’ αυτούς τους νοσογόνους μύκητες».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πιο ευάλωτοι στη μόλυνση με τους μύκητες Fusarium είναι όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως πολλοί πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, οι ηλικιωμένοι, τα μωρά και όσοι έχουν κάνουν μεταμόσχευση.
Όπως όμως αποδεικνύει η περίπτωση της επιδημίας κερατίτιδας στις ΗΠΑ, ούτε οι νέοι και υγιείς έχουν ανοσία σε αυτήν.