Στον κινέζο Wang Shu το Νόμπελ αρχιτεκτονικής 2012

Στον κινέζο Wang Shu το Νόμπελ αρχιτεκτονικής 2012

Είναι ο αρχιτέκτονας που έγινε διάσημος επειδή χρησιμοποίησε υλικά από ιστορικά κτίρια της Κίνας που κατεδαφίστηκαν για να ανοίξουν δρόμο στο νέο όραμα που υπακούει η αναδυόμενη δύναμη της Ασίας, αυτό της μεγαλούπολης δηλαδή. Ως μία σημαντική επιβράβευση της δικής του φιλοσοφίας, ο Wang Shu έγινε ο πρώτος κινέζος που κέρδισε το Αρχιτεκτονικό Βραβείο «Pritzker», το οποίο θεωρείται το Νόμπελ της αρχιτεκτονικής.

Ο 48χρονος Shu είναι για πολλούς μια αναπάντεχη επιλογή, καθώς μιλάμε για ένα διεθνές βραβείο που έχει κυρίως απονεμηθεί σε αρχιτέκτονες σταρ, όπως οι Rem Koolhaas και Frank Gehry. Αντίθετα με άλλους σύγχρονους συναδέλφους του, οι οποίοι επέλεξαν να σπουδάσουν σε Αμερική ή Ευρώπη, ο Shu εκπαιδεύτηκε αποκλειστικά στην Κίνα. Αφού αποφοίτησε από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο «Nanjing», πέρασε μια ολόκληρη δεκαετία δουλεύοντας στο πλάι παραδοσιακών τεχνιτών, θέλοντας έτσι να αποκτήσει μια καλή αίσθηση των υλικών.

Όλα τα projectsτου, πέντε συνολικά, είναι στην Κίνα, κάτι επίσης ασυνήθιστο για έναν αρχιτέκτονα που αναγνωρίζεται διεθνώς. Περιλαμβάνουν τρία πανεπιστήμια και το Ιστορικό Μουσείο «Ningbo», για το οποίο χρησιμοποιήθηκαν ανακυκλώσιμα υλικά από μία κοντινή περιοχή. «Η πεποίθηση μου είναι ότι η αρχιτεκτονική πρέπει να συμβαδίζει με τον χρόνο» έχει πει. «Μερικές φορές χρησιμοποιώ λιγότερα ακριβά υλικά που μπορούν να αντικατασταθούν αν καταστραφούν. Όταν λέω προσωρινό δεν εννοώ και μιας χρήσης».

Για τον Shu, η διαδικασία που ακολουθεί όταν σχεδιάζει είναι παρόμοια με αυτή ενός παραδοσιακού κινέζου ζωγράφου. Πρώτα μελετά το περιβάλλον, εξετάζοντας τον προσανατολισμό και την γεωγραφία. Στη συνέχεια επεξεργάζεται αυτές τις πληροφορίες για μια εβδομάδα χωρίς να σχεδιάζει και τελικά το σχέδιο αρχίζει να παίρνει την τελική μορφή στο μυαλό του.

Οι κριτές της επιτροπής του βραβείου εκτίμησαν τη μοναδική ικανότητα του να δημιουργεί κτίρια που στέκουν πέρα από τον χρόνο και συνδυάζουν τόσο την ιδιαιτερότητα της Κίνας, όσο και διεθνή στοιχεία. Σύμφωνα με τον Thomas J. Pritzker, πρόεδρο του Ιδρύματος «Hyatt» που είναι ο σπόνσορας του βραβείου των 100.000 δολαρίων, η νίκη του Wang Shu αποτελεί ένα σημαντικό βήμα «αναγνώρισης του ρόλου που αναμένεται να παίξει η Κίνα στη εξέλιξη των αρχιτεκτονικών ιδεών».

Ο ίδιος ξεχωρίζει τρία στάδια που θα ακολουθήσουν στην αποδοχή των ιδιαίτερων σχεδίων του. Πρώτα χρειάζεται να πείσει την κυβέρνηση και τον πελάτη, έπειτα να συνδυάσει ιδανικά τα υλικά και τελικά να κάνει όσους ζουν μέσα στο κτίριο να το δεχτούν. Το τελευταίο είναι και το δυσκολότερο, γιατί όπως δηλώνει «οι Κινέζοι συχνά βλέπουν ένα κτίριο απλώς ως ένα κιβώτιο που μπορεί να αλλάξει κατά επιθυμία».

Μερικά από τα σημαντικότερα έργα του

Το Μουσείο  Ningbo –  Η Βιβλιοθήκη του Κολεγίου Wenzheng και Το Κεραμικό Σπίτι

Πηγή: Το Βήμα

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x