Υγρασία και πως να την αποφύγετε

Υγρασία και πως να την αποφύγετε

Το μόνιμο πρόβλημα στους χειμερινούς μήνες είναι η εσωτερική υγρασία. Πέρα από το αισθητικό μέρος, όπου η υγρασία μετατρέπεται σε μούχλα και είναι ορατή στους τοίχους, μπορεί να προκαλέσει και άλλα προβλήματα, όπως το φούσκωμα και την κατάρρευση του τοίχου, αλλά και να έχει επιπτώσεις στην υγεία, κυρίως στα μικρά παιδιά, όπως την εμφάνιση άσθματος, πέρα από κάποιες αλλεργίες που έχουν αιτία την μούχλα.

Η υγρασία είναι περισσότερο έντονη σε σπίτια με καλή μόνωση, όσο μεγαλύτερη στεγανοποίηση προσφέρουν τα κουφώματα (κάτι που είναι σύνηθες στα καινούργια κουφώματα), τόσο μεγαλύτερη θα είναι η υγρασία που θα συσσωρεύεται μέσα στο σπίτι. αυτό από μόνο του δείχνει και ποια θα είναι η αντιμετώπισή της.

Η υγρασία προκαλείται από τους υδρατμούς, είτε στο μαγείρεμα, είτε από το μπάνιο. Αιτία πρόκλησης υγρασίας είναι και οι σωλήνες που έχουν διαρροή. Επίσης μπορεί να προκαλέσουν υγρασία και τα ρούχα αν τα στεγνώνεται μέσα στο σπίτι πάνω στις πτυσσόμενες απλώστρες, ή στα σώματα του καλοριφέρ.

Διαβάστε ακόμη: Συμπτώματα και μέτρα πρόληψης για τη μούχλα στο σπίτι

Τινα κάνετε

Ένας από τους καλύτερους και αποτελεσματικότερους τρόπους να αποφύγετε την υγρασία, είναι να αερίζεται συχνά το σπίτι, κυρίως όταν μαγειρεύετε ή κάνετε μπάνιο. Θα ήταν ακόμη πιο αποτελεσματικό αν έχετεένα παράθυρο μόνιμα ανοιχτό στα 1 ή 2 εκατοστά. Η απώλεια στη θέρμανση είναι ελάχιστη, εξασφαλίζοντας έτσι ένα πιο υγειές περιβάλλον.

Ένας άλλος, πιο δαπανηρός τρόπος, είναι η αγορά αφυγραντήρα, ή αγορά στεγνωτήριου για να μην απλώνετε τα ρούχα μέσα.

Σε περίπτωση που δεν προλάβετε την αποφυγή της μούχλας και έχει εμφανιστεί, θα πρέπει να αφήσετε τον τοίχο να στεγνώσει και μετά να τον τρίψετε, προσέχοντας να μην εισπνεύσετε την σκόνη που θα βγαίνει. Στην συνέχεια θα περάσετε ειδικό αστάρι και μετά θα το βάψετε με ειδικά ανθεκτικά στην υγρασία χρώματα.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

7 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
όμικρον άλφα
όμικρον άλφα
11 years ago

Θέλω και γω μία βοήθεια! Στο δωμάτιο μου έχω τζαμαρίες αντί για παράθυρα! μιλάμε για μήκος 2 μέτρα πχ ίσως και λιγάκι παραπάνω! ΚΑΘΕ χειμώνα, τα τζάμια πιάνουν υδρατμούς με αποτέλεσμα το νερό αυτό να πέφτει στον τοίχο ακριβώς από κάτω και να δημιουργεί υγρασία και μούχλα! Τι να κάνω ρε παιδιά?

Maria Malifatouratzi
12 years ago

θελω να κανω μια ερωτηση ειναι φυσικο σε καινουριο κρεββατι και καινουριο στρωμα μετα απο 6 μηνες χρησης να μουχλιαση το στρωμα ?μηπως φταινε τα ρουχα σε πλαστικες θηκες που ηταν μεσα ανεπτηξαν υγρασια και πηγε στο στρωμα ?

θανασης
θανασης
13 years ago

Συμφωνώ ότι η μαύρη μούχλα είναι μύκητες και ότι καθαρίζουν με ένα διάλυμα χλωρίου (απλή χλωρίνη σε νερό). Μια παρατήρηση όμως: θα πρέπει να καθαριστεί και μία περιοχή γύρω στο μισό με ένα μέτρο επιπλέον από αυτό που φαίνεται από την μαύρη μούχλα (που είναι οι καρποφορίες και υφές του μύκητα), ώστε να καταστραφούν και τα σπόρια του μύκητα.
Η υγρασία που παρατηρήται στους τοίχους οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κακή έως καθόλου μόνωση της τοιχοποιίας και εμφανίζεται το χειμώνα που το σπίτι είναι πιο ζεστό μέσα από ότι έξω. Για να γίνει πιο κατανοητό, παρόμοιο φαινόμενο εμφανίζεται το καλοκαίρι με ένα ποτήρι κρύο νερό που εμφανίζει υγρασία στα εξωτερικά του τοιχώματα (κρύο σε ζεστό περιβάλλον = υγροποίηση στα τοιχώματα του ζεστού ). Λύση στο πρόβλημα δίνει η θερμομόνωση της εξωτερικής τοιχοποιίας η οποία χοντρικά γίνεται ως εξής: στερεώνονται μονωτικά φύλλα στην εξωτερική τοιχοποιία και σοβατίζονται. Δευτερεύουσας σημασίας λύση είναι η αλλαγή των εξωτερικών κουφωμάτων με κουφώματα με θερμοδιακοπή. Να σημειωθεί ότι και οι δύο λύσεις τυγχάνουν επιδότησης. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο καθημερνός αερισμός του σπιτιού ακόμα και το χειμώνα είναι βασικός κανόνας υγειινής.

Κωνσταντίνος
Κωνσταντίνος
13 years ago

αγαπητέ Γιώργο

δεν είναι υγρασία – είναι μύκητες (η μούχλα που αναφέρεις ότι είναι μαύρου χρώματος).

Το οποίο σημαίνει κακή θερμομόνωση. Το αποδεικνύει και ο τοίχος δίπλα στη πόρτα. Η διαφορά θερμότητας αυξάνει την υγρασία στο εσωτερικό και υποβοηθούμενη από το ζεστό και υγρό περιβάλλον του εσωτερικού χώρου δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη μυκήτων.

Μια πρόχειρη λύση είναι να βρεις τρόπο καλύτερου και περισσότερου εξαερισμού. Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, αλλά είναι ενοχλητικό. Οι μύκητες καθαρίζουν με χλώριο. Αν ρίξεις πάνω τους χλώριο θα παρατηρήσεις ότι θα αλλάξουν χρώμα. Και μόνο έτσι καταστρέφονται πλήρως. Αν πας να αγοράσεις καθαριστικά από το εμποριο το μονο που θα κάνεις είναι να ακριβοπληρώσεις αραιωμένο χλώριο…

Πάντως για το θέμα της θερμομόνωσης και του εξαερισμού πρέπει κάποιος να δει το χώρο για να σου δώσει μια συγκεκριμένη και μονιμη λύση…

Καραντωνης Γιωργος
Καραντωνης Γιωργος
13 years ago

Θέλω να κάνω μία ερώτηση,εάν φυσικά γνωρίζετε την απάντηση.Στο υπνοδωμάτιό μου, γύρω από το κούφωμα έχει δημιουργηθεί υγρασία και μάλιστα μούχλα μαύρη.Το δωμάτιο επικοινωνεί ναι μεν με τοίχου του μπάνιου,δίχως όμως να μπαίνουν υδρατμοί.Δεν υπάρχουν στο δωμάτιο αυτό ούτε υδρατμοί,ούτε διαρροές σωληνών,αλλά ένα μονίμως ιδρωμένο διπλό τζάμι.Δίπλα από την ιδρωμένη μπαλκονόπορτα είναι υγρός και ο τοίχος σε σημείο να στάζει νερό!Σε αυτή την περίπτωση τι μπορεί να φταίει;

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x