Τώρα το καλοκαίρι τα μάλλινα χειροποίητα χαλιά «βαραίνουν» το σπίτι και το νιώθουμε να το κάνουν πιο ζεστό, έτσι καλό είναι να τα σηκώνετε για να στρώσετε καλοκαιρινά, αν έχετε και αν το συνηθίζετε, ή να μην στρώσετε τίποτα, όπως γίνεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Θα πρέπει να έχετε στο νου σας ένα πράγμα, ότι τα μάλλινα χειροποίητα χαλιά είναι σαν ζωντανός οργανισμός και έτσι θα πρέπει να τα αντιμετωπίζετε, τουλάχιστον όσο αφορά τη συντήρησή τους γιατί αποστολή τους είναι να τα πατάμε.
Πολύ πριν λοιπόν αποφασίσετε αν τα σηκώσετε, γυρίστε τα ανάποδα, το πέλος δηλαδή να ακουμπάει στο δάπεδο και θα πατάτε την ανάποδη πλευρά. Αφήστε τα έτσι για τουλάχιστον μία εβδομάδα ώστε να βγει η σκόνη που έχουν τα νήματα μέσα, και μετά σηκώστε τα. Μην τα τινάξετε, κι αν νομίζετε ότι πρέπει να τα τινάξετε, κάντε το όσο πιο ήρεμα γίνεται. Μετά απλώστε τα σε ένα χώρο που μπορείτε να τα πλύνετε (τα χειροποίητα χαλιά δεν θα πρέπει να τα δίνετε σε πλυντήριο χαλιών, θα είναι ένας ζωντανός οργανισμός μέσα σε πλυντήριο).
Μη χρησιμοποιείτε ποτέ χημικά καθαριστικά. Το πράσινο σαπούνι είναι ό,τι καλύτερο και για τους δύσκολους λεκέδες, νερό με ξύδι.
Αφού τα πλύνετε και τα αφήσετε να στεγνώσουν καλά πάρτε βαμβακερά καλύμματα (τα περισσότερα καταστήματα χαλιών δίνουν τέτοια καλύμματα με την αγορά του χαλιού)αν δεν έχετε το ειδικό κάλυμμα, σκεπάστε τα με παλιά βαμβακερά σεντόνια και βάλτε τα σε μέρος που δεν έχει υγρασία. Αν τα καλύψετε με σακούλα ή κάτι συνθετικό ποτέ δεν ξέρετε πως θα είναι όταν θα ανοίξετε το κάλυμμά.
Κάνοντας αυτά το χειμώνα που θα ξαναστρώσετε τα χαλιά, τα χρώματά τους θα είναι τόσο ζωντανά σαν να κατασκευάστηκαν εκείνη τη στιγμή.