Το μικρό των μικρότερων – Ένα πείραμα για τους μικρούς χώρους διαβίωσης

Το μικρό των μικρότερων – Ένα πείραμα για τους μικρούς χώρους διαβίωσης

Το μυστικό της ευτυχίας, βλέπετε, δεν βρίσκεται στην αναζήτηση του περισσότερου, αλλά στην ανάπτυξη της ικανότητας να απολαμβάνουμε το λιγότερο.

– Σωκράτης

Πόσα πράγματα χρειαζόμαστε πραγματικά για να ζήσουμε μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή; Άραγε αυτό επιδίωκε να αποδείξει ο Jeff Wilson, Καθηγητής Περιβαλλοντικών Επιστημών και Κοσμήτορας στο Πανεπιστήμιο του Huston-Tillotson στο Ώστιν του Τέξας, παίρνοντας την απόφαση να ζήσει σε έναν πολύ μικρό χώρο; Όσο οι άνθρωποι συνεχίζουν να περιορίζουν το μέγεθος τους διαθέσιμου χώρου και να ζουν μια πιο απλή και μινιμαλιστική ζωή, καταθέτουν ότι αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι. Για να προσδιορίσει σε πόσο λίγο χώρο ένα άτομο θα μπορούσε να ζήσει ευτυχισμένα και άνετα, ο Wilson διεξάγει ένα πείραμα για να το διαπιστώσει.

Για ένα χρόνο ο Wilson θα ζήσει σε έναν κάδο απορριμμάτων (Συγκεκριμένα σε ένα dumpster που είναι μεγάλοι χαλύβδινοι κάδοι που χρησιμοποιούνται για απορρίμματα στις ΗΠΑ όπου φορτώνεται και μεταφέρονται ολόκληροι από φορτηγά. Κάτι σαν μικρά κοντέινερ.) με εσωτερικό χώρο 3 τετραγωνικών μέτρων, μετατρέποντάς το από ένα μέρος που με το ζόρι μπορεί να παρέχει τα απολύτως απαραίτητα σε μέρος υψηλής τεχνολογίας. Τους πρώτους μήνες κοιμόταν μέσα σε κουτιά από χαρτόνια, κάτι που στην πορεία άλλαξε προσθέτοντας μέσα ένα κρεβάτι, ελάχιστο χώρο αποθήκευσης και… κλιματισμό. Αρχικά κουβαλούσε νερό, σύντομα όμως συνέδεσε ντους και τουαλέτα από μια εξωτερική πηγή.

Ο Wilson θέτει στους μαθητές του ερωτήσεις του τύπου: σε έναν κόσμο 10 δισεκατομμυρίων ανθρώπων τι είναι αυτό που κάνει ένα χώρο να γίνεται σπίτι; Πώς μπορούμε να εξοπλίσουμε τις τρέχουσες και μελλοντικές γενιές με τα εφόδια που χρειάζονται για πρακτική διαβίωση; Μπορεί πραγματικά ένας κόσμος πεπερασμένων πόρων να διατηρήσει την διόγκωση του πληθυσμού;

Ο Wilson θα αρχίσει την τρίτη φάση του έργου μέσα σε λίγους μήνες, η φάση που ο ίδιος αποκαλεί «uber dumpster home». Η φάση αυτή είναι όπου ο κάδος θα πρέπει να εφοδιαστεί με ηλιακούς συλλέκτες ώστε να απεξαρτηθεί εντελώς από την ηλεκτρική ενέργεια – κάνοντας το να φαίνεται λιγότερο σαν κάδος.

Φωτογραφία: Sarah Natsumi

Πηγή: truthAtlas

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x